Новини


ЦИЕРЕИ И СЕМИНАР КО-ОП ПРЕДСТАВЯТ ДВЕ БЪЛГАРСКИ АВТОРКИ: ВИРГИНИЯ ЗАХАРИЕВА И АЛБЕНА СТАМБОЛОВА

Новини >>

18 април, 2014 г., 18 ч.

Книжарница на Семинар КО-ОП

5751 S. WOODLAWN AVENUE

PHONE: 773.752.4381

 

Съвместно с Центъра за Източноевропейски и руски/евразийски (ЦИЕРЕИ) към Чикагския университет

 

През шейсетте години, в разгара на комунизма в България, шестгодишната Манда  се справя с жестоката си баба и с бедността на село, като намира чисти радости в света – едри зеленчуци, градински джуджета и тъмни тавански ъгълчета. Малката Манда понася тежки побои, сякаш е неуязвима. Обаче като творец на средна възраст в отскоро демократична България, тя отчаяно се опитва да храни наранената си душа с дръзки творчески идеи и хумор.

 

Виргиния Захариева е родена в София, България, през 1959 г. Тя е писателка, психотерапевтка, феминистка и майка. Романът й „9 зайци” е измежду най-прочутите  български книги за последните две десетилетия, той е и първото й произведение, публикувано в САЩ, благодарение на Блек Балуун Пъблишинг.

 

Идиосинкратичният дебютен роман на Албена Стамболова „Това е както става” тръгва от идеята, че – както подсказва заглавието – всичко става точно както трябва. В случая всеки от седемте герои на романа – от Борис, младо момче, което е спокойно само в близост до пчели, до Филип и Мария и техните близнаци – играе специфична роля в живота на останалите, като ги вплита по този начин в странна, но логична интрига. Обстоятелството, че героите биват взимани, проучвани и после оставяни настрана, разкрива измамната структура на романа и подтиква читателя да обръща внимание на схемите, изграждани от това струпване на събития и отношения.

 

Албена Стамболова е автор на три романа: „Това е както става”, „Хоп-хоп звездите” и „Авантюра, за да мине времето”. Публикувала е също сборник с кратки разкази „Многоточия” и психоаналитично изследване върху Маргьорит Дюрас „Боледуване в смъртта”. Понастоящем тя живее в България, където работи като психологически и организационен консултант и подготвя книга за вълшебните приказки. „Това е както става” е публикувана в САЩ от Оупън Летър Букс.



Назад

 
Виртуална библиотека 'ИВАН ШИШМАНОВ'  
Прима-Софт ООД